Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2015 20:12 - Как да изберем правилния за нас смартфон?
Автор: juji15 Категория: Технологии   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
0



 Закупуването на смартфон, противно на общоприетото схващане, не е толкова лесна и приятна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Малък процент от потребителите могат да се задоволят с устройство, което предлага само възможност за провеждане на разговори, получаване/изпращане на текстови съобщения и мобилен достъп до електронната поща.

Повечето имат по-специфични нужди и желания и за тях е важно да могат да се ориентират правилно сред изобилието от модели на пазара, пише digital.bg. И така, как да изберем подходящ смартфон?

Операционна система

Android е доминираща мобилна платформа в световен мащаб. На пазара ще откриете много по-голямо разнообразие от модели в сравнение с iOS или Windows Phone, различаващи се по дизайн, размер на дисплея, спецификации, възможности и цена. Освен това, Android е с отворен код, което означава, че е лесна за персонализиране с уиджити, лаунчери, клавиатури и други. iPhone 6 и iPhone 6 Plus работят с операционната система на Apple – iOS 8. Най-голямата причина да изберете iOS устройство са приложенията. Най-горещите приложения и игри се появяват първо в App Store на Apple и след време евентуално Android потребителите също може да им се радват. Windows Phone не можа да се хареса на потребителите, но предстоящата Windows 10 може да промени това.

Размер на дисплея

Смартфоните с по-големи дисплеи са на мода, но не е разумно да се влияете от модните тенденции, а от практичността и удобството. Колкото по-голям е екранът на вашия смартфон, толкова повече той ще изтощава батерията на устройството. А по-големият размер на екрана означава и по-голям размер на смартфона, което го прави трудно да се държи и управлява с едната ръка. Малките дисплеи също имат своите недостатъци като например, този, че отнемат от удоволствието при игри и забавление. Колкото по-голям е един дисплей толкова по-приятно е да се гледа видео и да се играят игри и този факт компенсира другите неудобства.

Дисплей

Размерът на дисплея не е единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание. Резолюция, яркост, цвят, качество и ъгли на видимост на смартфона са други важни характеристики на дисплея, които трябва да имате предвид. За най-контрастни изображения търсете смартфон с quad-HD резолюция или 2560 x 1440 пиксела, такива модели са Galaxy S6 и LG G4. Дисплей с резолюция full-HD или 1920 x 1080 пиксела (1080p), каквито имат iPhone 6 Plus и HTC One M9, показват много детайлни изображения. Дисплеи с резолюция 1280 x 720 пиксела (720p), не са подходящи за филми, защото водят до загуба на детайли.

Камера

Днес положението е такова, че потребителите държат повече на качеството на камерата, отколкото на процесора на смартфоните. Това е причината все повече и повече смартфони да идват с 16 мегапикселови камери, но не трябва да гледате само числата, а да обърнете внимание на качеството на изображението, бленда, скорост и възможности.

Освен това обърнете внимание на качеството на снимките заснети при слабо осветление, значение за което има блендата. Така например, Galaxy S6 има f/1.9, LG G4 – f/1.8, а iPhone 6 – f/2.2. По-ниската стойност означава по-голям отвор или по-добри снимки при слабо осветление.

Процесор

Серията Snapdragon на Qualcomm доскоро беше доминираща на пазара, но вече осмоядрения Samsung Exynos 7420 чип ( в Galaxy S6) пое водещата роля. Сред Qualcomm процесорите, осмоядрения 64-битов процесор Snapdragon 810 (в HTC One M9) предлага най-добра производителност. В същото време, шестядрения Snapdragon 808 чип ( в G4) дава подобни резултати, но 810 има по-добра графика. 64-битовият A8 чип на Apple е изработен по 20-нанометров производствен процес, което го прави 17% по-малък от A7, но има почти 2-пъти повече на брой транзистори от A7. Това звучи внушително, като се има предвид, че A7 разполага с 1 милиард транзистори. А8 чипсетът е с 20% по-голяма изчислителна способност и е с 50% подобрена графичната производителност спрямо A7. Също така е в пъти по-енергоефективен от предшественика си. Snapdragon 600 серията захранва смартфони от среден клас, като Alcatel Onetouch Idol 3. Процесорите на MediaTek се срещат при нисък и среден клас модели смартфони.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: juji15
Категория: Забавление
Прочетен: 75477
Постинги: 131
Коментари: 13
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930